Funkcionalni trening

Funkcionalni trening

Kad je u pitanju vježbanje, trendovi se često mjenjaju, a na scenu stalno izlaze novi načini i programi vježbanja.

U posljednje vrijeme svi pričaju o crossfit vježbanju koje je postalo apsolutni hit,a Mostar se napokon moze pohvaliti sa pravim Cross fit programom i obučenim trenerima koji ce vas voditi tokom cjelog vašeg puta ka ostvarenju zeljenih ciljeva. Treba naglasiti da je prostor u kojem će se izvoditi treninzi specialno izgradjen kako bi se sami Cross fit treninzi izvodili na vrhunskom nivou. Crosfit zbog intenziteta i veoma eksplozivne akcije mišića ima mnogo pozitivnih strana za ljude koji su prosječni kad je u pitanju vježbanje. Najpozitivnije strane ovako intenzivnog vježbanja je sagorijvanje mnogo kalorija za kratak period vremena dok ujedno poboljšavate svoje aerobne sposobnosti, poboljšavate rast hormona testosterona koji je zaslužan za povećanje mišićne mase koji može da ima i efekat podmlađivanja kože. Crosfit je zaista odličan program za sve koji žele da povećaju intenzitet vježbanja i ubrzaju proces sagorijevanja masnih naslaga te kako bi svoje tijelo u kratkom vremenskom roku doveli do zeljenog izgleda. Na vama je samo da dodjete i počnete da kreirate bolju/boljeg te sebe.

Na katu Arena Centra se nalazi prostorija s fitness spravama branda Techno Gym iz linije Artist koje su po prvi puta u ovom centru dostupne za rad na njima, a kako biste bili sigurni da ispravno vježbate, svaki vaš trening će proći uz savjetovanje i monitoring grupe školovanih trenera koji svoje usavršavanje rade kod Damira Lište, jednog od regionalno najpoznatijih fitness trenera. Uz to ćete dobiti i savjete za prehranu, a ukoliko želite privatan trening, u Arena Centru možete dobiti i tu uslugu.

Kružni trening je zasigurno jedan od najboljih načina da se za relativno kratko vrijeme dovedete u pristojnu kondiciju. Ovaj oblik treninga praktično je primjenjiv i prilagodljiv svim našim zahtjevima.

Ovakvim treningom možemo utjecati na razvoj snage, izdržljivosti, agilnosti, brzine, eksplozivnosti, razvoju specifičnih vještina, gubitak kilograma ili na bilo koji drugi aspekt koji nam je značajan. Kružni trening sastoji se od stanica (obično 6-12) koje se izvode jedna za drugom, gdje duljina odmora između pojedinih vježbi varira, te one čine jedan krug.
Na svakoj stanici radimo samo jednu seriju i svaka stanica pokriva drugu topološku regiju tijela. Trajanje intervala u stanici određujemo vremenski ili brojem ponavljanja, dok interval odmora između stanica varira zavisno od cilja koji želimo postići (obično 15-30 sekundi). Također određujemo broj ponavljanja krugova, te odmor nakon završenog kruga (2-5 minuta). Brze izmjene i brzo izvođenje vježbi u kružnom treningu stvaraju našem tijelu specifičan stres, koji se razlikuje od normalnih vježbi tipa dizanja utega u teretani ili aerobika.

Program za napredne vježbače željne stalnih izazova. Posebno zanimljiv onima koji vole ples. Glavna karakteristika ove vrste aerobika je korištenje step klupice pomoću koje se stvara interesantan sat i neograničena mogućnost kretanja aerobnog treninga, bez obzira da li se radi o step koreografiji ili workout programu. U treningu koristimo različite vrste stepera (obična step klupica, ramp-steper sa podesivim nagibom, balans steper). Prednosti: moderna glazba s naglašenim ritmom koja djeluje motivirajuće > složena i zabavna koreografija > formiranje skladnog izgleda tijela > potiče razvoj izdržljivosti i koordinacije

Program za sve one koji se prvi put susreću s pilates vježbama. Uključuje niz predvježbi koje vas uče osnovama tog oblika vježbanja i pravilnom disanju te vas priprema za napredniji oblik pilatesa. Korištenje široke palete raznih rekvizita (male i velike lopta, elastične trake, pilates ring, gymstick…) pomaže vam da postanete svjesni svakog dijela vašeg tijela i naravno čini sat pilatesa još zanimljivijim. Metoda vježbanja namijenjena svim dobnim skupinama. Pilates vježbe utječu na ujednačeno jačanje mišića tako da pružaju oslonac kralježnici i omogućuju joj ravnotežu usmjerena na ona područja tijela koja bi mnogi od nas željeli ojačati: trbuh, bedra i stražnjica. Redovitom i pravilnom vježbom pilates vam može pomoći da postignete tjelesnu i emotivnu blagodat. PREDNOSTI: jača trbušne mišiće > pravilno držanje tijela > smanjen rizik od bolova u donjem dijelu leđa i ostalih ozljeda > pojačanu opću tjelesnu snagu bez dobivanja velikih mišića > povećanu gipkost i pokretljivost zglobova > poboljšanu izdržljivost > poboljšanu koncentraciju, koordinaciju i ravnotežu > povećanu svijest o povezanosti uma i tijela > veće samopouzdanje > više energije > pomoć pri oporavku od ozlijeda > oporavak nakon trudnoće i poroda > smanjuje se rizik od brojnih srčanih oboljenja, osteoporoze

TRX

DANAS SE U FITNESS INDUSTRIJI NUDI ČITAV NIZ RAZLIČITIH REKVIZITA KOJI NUDE MOGUĆNOST JEDNOSTAVNOG DOZIRANJA OPTEREĆENJA, A UZ TO JE RAD S NJIMA ILI NA NJIMA JEDNOSTAVAN I ZABAVAN. JEDAN OD TAKVIH NOVIJIH REKVIZITA JE I TRX KOJI SE KORISTI U VRHUNSKOM SPORTU, SPORTSKOJ REKREACIJI I REHABILITACIJI.

TRX je rekvizit koji omogućava izvođenje stotine kompleksnih vježbi kojima se razvija snaga, izdržljivost, fleksibilnost, ravnoteža, koordinacija. Koristi se vlastita težina. Ovo je novi pristup treningu u kojem sve mišićne skupine na tijelu rade kao cjelina za razliku od klasičnog treninga snage na spravama u kojem uključujemo samo određene mišićne skupine. Isto tako s njim je moguće vježbati na bilo kojem mjestu u bilo koje vrijeme na otvorenim ili zatvorenim prostorima. Pristupačan je za korištenje svim dobnim skupinama od početnika do profesionalnih sportaša. TRX program se izvodi skupa sa GIRJAMA

Girja ili Kettlebell je posebno oblikovan uteg koji se koristi za izvođenje balističkih vježbi koje objedinjuju aerobni i anaerobni trening te istezanje.

Girja dolazi u nekoliko težina, standardne težine su 2kg, 4kg, 8kg, 16kg, a postoje i girje teške čak 72 kg.
Za razliku od tradicionalnih utega girje omogućuju baratanje masom koja se nalazi dalje od ruku čime se omogućuju balistički pokreti poput njihanja. Girje su posebno dobre za jačanje mišića u donjem dijelu leđa, u nogama i ramenima. Osnovni pokreti koji se rade s girjama aktiviraju cijelo tijelo pa su puno prirodniji od vježbi koje se provode izolirano za određenu mišićnu grupu. GIRJE program se izvodi skupa sa TRX-om

Fitness po svjetskim standardima


Svaki vaš trening će proći uz savjetovanje i monitoring grupe školovanih trenera. Uz to ćete dobiti i savjete za prehranu, a ukoliko želite privatan trening, u Arena Centru možete dobiti i tu uslugu.

Biraj što voliš!


Ako ste ljubitelj grupnih treninga u Arena Centru ćete moći birati između programa kao što su: Crossfit, Body pump, pilates, hardcore, boot camp, girje, trx, zumba i mnogih drugih.

Kompletan sportski doživljaj


Sigurni smo da ćete već nakon prvih par treninga otvoriti svoju člansku karticu i time učiniti prvi sjajan korak za sebe i svoje zdravlje.