Najbrže rastući svjetski trend dostupan u ARENA SPORT CENTRU

Najbrže rastući svjetski trend dostupan u ARENA SPORT CENTRU

Prednosti jutarnjeg treninga

 

 

Odlučili ste se da dio vaše svakodnevnice postane i trening, ali se pitate koji je to period u toku dana kada ste najproduktivniji i kada ćete postići najbolje rezultate. Odgovor na ovo pitanje bi bio: jutro, a u nastavku pročitajte o konkretnim prednostima jutarnjeg treninga baziranim na mnogobrojnim istraživanjima i testovima.

Metaboličke promjene

Fizičkom aktivnošću u ranim jutarnjim satima pokreće se metabolizam i održava se ubrzanim narednih nekoliko sati, a ponekad i do 24h. Kao rezultat toga, povećava se sagorjevanje kalorija tokom dana za 30% čak i kada Vaš posao podrazumijeva sjedenje za stolom ili vožnju automobilom.

Jedno istraživanje pokazalo je da su ispitanici koji su trenirali rano ujutru sagorjeli dodatnih 190 kalorija nakon treninga (za 14 sati), za razliku od ispitanika koji nisu vežbali.

 ciklus postepenog vraćanja tela na prvobitni nivo potrošnje kiseonika
Na grafu je prikazan ciklus postepenog vraćanja tijela na prvobitni nivo potrošnje kisika i sagorjevanja kalorija (EPOC).

Utjecaj na vitalnost i fokus

Jedna od prednosti jutarnjeg treninga jeste ubrzavanje cirkulacije čime se smanjuje mogućnost zgrušavanja i pojave tromba u krvnim sudovima. Ovo je važno jer mali ugrušci mogu da izazovu srčani udar. Ovome su najviše izloženi oni koji na poslu provode dosta sati sjedeći. Vježbanjem se preventira, smanjuje ili potpuno eliminira pojava grčeva u tijelu. Povećava se količina krvi koja ide do najudaljenijih dijelova tijela, svih ćelija i do kože, što pruža bolji i zdraviji izgled.

Znanstveno je dokazano da jutarnje vježbanje pospješuje koncentraciju i sposobnosti uma. Fizičko vježbanje ujutro produbljuje disanje, što dovodi do toga da se povećava koncentracija hemoglobina u krvi, koji prenosi kisik iz pluća po cijelom tijelu. Zanimljivi su i rezultati istraživanja koji upoređuju efektivnost treninga u odnosu na jutarnju kavu

vežbanje vs kafa
Rezultati pokazuju da trening ima dvostruko bolji efekat na kognitivne procese nego šalica kave!

Kvalitetniji san

Ako trening započnete u 7 ujutru, ne samo da ćete imati duži i ljepši san, već će se i kvalitet sna poboljšati, a samim tim ćete se i buditi odmorniji. Nasuprot tome, večernji trening može imati suprotan efekt. Tokom treninga, naše tijelo luči hormone, među kojima i adrenalin, koji vas, složit ćete se, neće navesti da zaspite na vrijeme.

Vježbanje svakog jutra otprilike u isto vreme, naročito buđenje u isto vreme, regulira rad Vašeg endokrinog sustema i srčani ritam. Vremenom će i samo ustajanje u isto vreme biti sve lakse, a budilica će biti sve manje potrebna.

Reguliranje apetita

Jutarnji vježbači su potvrdili da vežbanje regulira njihov apetit tokom dana jer pomaže pri kontroli šećara u krvi i zato što aktivnost uzrokuje lučenje endorfina koji smanjuje apetit. Oni vode računa o zdravoj ishrani i biraju zdravije namirnice.

 

fb
Pošalji

Fitness po svjetskim standardima


Svaki vaš trening će proći uz savjetovanje i monitoring grupe školovanih trenera. Uz to ćete dobiti i savjete za prehranu, a ukoliko želite privatan trening, u Arena Centru možete dobiti i tu uslugu.

Biraj što voliš!


Ako ste ljubitelj grupnih treninga u Arena Centru ćete moći birati između programa kao što su: Crossfit, Body pump, pilates, hardcore, boot camp, girje, trx, zumba i mnogih drugih.

Kompletan sportski doživljaj


Sigurni smo da ćete već nakon prvih par treninga otvoriti svoju člansku karticu i time učiniti prvi sjajan korak za sebe i svoje zdravlje.